e-mail@

Tetszik

gallery/logó
gallery/1500
gallery/hubble változó

Képfeldolgozási folyamat

Hubble változó Diffúz köde NGC2261

 

NGC2264  Kúp-köd  Karácsonyfa halmaz Hópehely-köd  Róka-köd 

Csillagászati mély-ég fotók

Ez a diffúz-köd bár igen kicsi a többi hatalmas kiterjedésű ködösségekkel szemben, emberi léptékkel számolva óriási méretű több mint 1 fényév. Az üstökös formájú változó ködöt nem köd szerkezeti változása, hanem a benne rejlő változó csillag (R Monocerotis) körüli porfelhő fényjátéka változtatja így azt hihetnénk, hogy a köd maga változik. Az objektum változását Edwin Hubble csillagász figyelte meg még a 60-as években. A ködösségről a Szegedi Tudományegyetem is készített felvételt 1999-ben és 2008-ban, majd képek összehasonlítása igazolta a köd valódi fényesség változását.

A képfeldolgozási folyamat itt teljesen eltér a megszokott beledobom a Nebulosity programba és már kész is a képünk. A felvételt 2 év különbséggel készítettem, ráadásul a távcső ez alatt kisebb átalakításon eset át így voltak nehézségek az illesztésnél. Sajnos a Hubble változó nagyon kiszorult a kép szélére és a képeknél való illesztés során némi csillagtorzulás is fellépet. A szerencsém talán a három éjszaka nagyon jó nyugotsága és átlátszósága volt ami rányomta bélyegét a kép minőségére. A színeket a felemelt iso értéknek köszönhetem, ami az égi háttér teljes tiszta homogenitása adta.

2018.03.09-12 -2020.02.21. 

A Monoceros csillagkép látványos objektumai közé sorolhatjuk az NGC2264 karácsonyfa halmaz körüli emissziós ködösséget, ami négy részre bontanak a csillagászok.

Az első a kúp alakjáról is jó felismerhető ködösség, talán a leg ismertebb itt a képalsó részén láthatunk egy vörösen izzó gázfelhő, ami fiatal csillagok kialakulásának helyszíne.  Ha jól megnézzük a képet, szépen kibontakozik a második és szerintem a leg látványosabb halmaz a karácsonyfa alakot öltő, a képen fejjel lefelé látható karácsonyfa halmaz. Hogy jobban is megértsük és egyértelmű legyen a kép, ha a leg fényesebb csillagot nézzük az a karácsonyfa talpa majd közelítve a kúp köd felé a karácsonyfa teteje.

A harmadik objektum az újonnan feltárt csecsemőcsillagok a kép középső részén rózsaszínű és vörös foltokként jelennek meg, és úgy tűnik, hogy rendszeresen elosztott időközönként lineáris szerkezetek mentén alakultak ki olyan konfigurációban, amely hasonlít a kerék küllőire vagy a hópehely mintájára. Ezért a csillagászok ezt "Hópehely-klaszternek" nevezték el.

A negyedik objektum a Róka-köd nevét viseli. A hidrogéngázt a közelben lévő csillagok ultraibolysugárzása gerjeszti fénylése, ami a képen vöröses néhol kékes színben játszva mutatkozik meg a kép felső részén.

A felvétel 2 év munkája összesen 108x5 perc iso1600-on Dunapatajról

 

 

Műszer:

 

NGC2264 Kúp-köd és Hubble változó köde

gallery/kúp-köd
gallery/műszer4