M-45 Fiastyúk /Taurus/

 

 

-műszer:               Celestron 150/750 Newton MPCC kómakorrektor
-mechanika:         EQ6 SynTrek
-fényképezőgép:   átalakított Canon EOS 350D
-vezetés:                Vixen Spotting 80/400 ref. EQ-MOD GuideMasterrel vezetve
-expozisiós idő:     20x10 min  ISO 800-on  
-helyszín,dátum:   Dunapataj 2009.11.17.
-képfeldolgozás:     PH, Iris,

Leírás:  A Messier 45 vagy M45  (egyéb közismert nevei: Plejádok, Fiastyúk vagy Hetes a legtöbb ember által szabad szemmel  látható csillagok  száma miatt) a Bika csillagképben  található, a Földtől  380 fényévre  lévő nyílthalmaz.
A teljes csillagcsoport több mint 500 tagból áll, és körülbelül 4 teleholdnyi területet foglal el az égbolton. A Plejádok köde porfelhő, amelyet a visszavert csillagfény tesz kevésbé láthatóvá.
A Plejádok nyílthalmaz egyben mozgási halmaz is. Csillagainak közös jellemzője, hogy egy irányba tartanak, ez a hely a Naprendszer felől nézve az Orion csillagkép északi részére esik. Miközben a halmaz tagjai erre haladnak, egyben távolodnak is a Naprendszertől, tehát a mozgásuk látszólagos iránya összetartó. Természetesen a mozgás látszólag csekély, évtizedes távlatban is csak töredék ívmásodpercnyi A halmaz csillagászati értelemben viszonylag fiatalnak számít, korát 115 millió évesnek becsülik. Szabad szemmel is látható tagjai mind B6 - B8 színképtípusú fehér óriáscsillagok.